Merken

Beschikbaarheid

Hebt u hulp of advies nodig?

Morgen thuis? Mogelijk

logo_delivery_RGB

Gegarandeerde levering binnen 24 uur

Alles wat je moet weten over ontvettingsmiddelen

 

Waarom ontvettingsmiddelen gebruiken ?

Onze mechanische onderdelen worden zwaar op de proef gesteld en kunnen na verloop van tijd gaan roesten of vastlopen.

Vocht kan roest veroorzaken op onbeschermde metalen onderdelen, maar corrosie kan ook het gevolg zijn van het gebruik van chemische producten. Zout kan bijvoorbeeld de slijtage van metaal versnellen.

De term "vastlopen" verwijst naar het feit dat een onderdeel of mechanisme moeilijk of niet meer te bewegen is en vastloopt. Te veel wrijving of een gebrek aan smering kan vastlopen veroorzaken.
Ook de opeenhoping van vuil kan de beweging van onderdelen belemmeren totdat ze volledig vastlopen.
Normale slijtage van een onderdeel kan natuurlijk ook leiden tot vastlopen.

Wanneer wordt een ontvetter gebruikt ?

Ontvettingsmiddelen worden in verschillende situaties gebruikt, meestal op mechanische onderdelen die vastzitten, verroest of vastgelopen zijn.

Hier zijn een paar situaties waarin het gebruik van een roestverwijderaar wordt aanbevolen: 

Zijn je onderdelen roestig ? 

Metalen onderdelen die worden blootgesteld aan vocht of corrosieve omgevingen kunnen na verloop van tijd gaan roesten. De roestverwijderaar helpt de roest te penetreren en de onderdelen vrij te maken zonder dat er veel kracht voor nodig is, wat de onderdelen zou kunnen beschadigen.

Sommige ontvetters maken onderdelen niet alleen vrij, maar bieden ook bescherming tegen toekomstige corrosie, wat handig is voor onderdelen die worden blootgesteld aan zware omgevingsomstandigheden.

Zitten uw onderdelen vast ?

Als een bout of moer vastzit en niet losgedraaid kan worden met standaardgereedschap, kan het aanbrengen van een ontvetter ervoor zorgen dat deze makkelijker los te draaien is door te smeren en de wrijving te verminderen.

Sloten, scharnieren, kettingen, tandwielen en andere mechanismen die niet meer vrij bewegen door vuilophoping, corrosie of slijtage kunnen met een ontvetter weer in orde worden gemaakt.

Moet je je onderdelen onderhouden ?

Hoewel dit niet hun belangrijkste toepassing is, kunnen ontvetters ook worden gebruikt om bepaalde metalen oppervlakken schoon te maken door vet, gom, was en andere stoffen te verwijderen.

Regelmatig gebruik van ontvettingsmiddelen op mechanische onderdelen kan voorkomen dat deze vastlopen of corroderen, waardoor het onderhoud eenvoudiger wordt en de levensduur van de apparatuur wordt verlengd.

Voor veel onderdelen kan het gebruik van een ontvettingsmiddel nodig zijn: moeren, bouten, schroeven, transportbanden, slangen, assen, katrollen, enz.

 

Hoe kies je een ontvetter ?

Het kiezen van een ontvetter hangt af van een aantal factoren en de kenmerken van je situatie.

Allereerst kies je een ontvetter op basis van het materiaal van het te repareren onderdeel. Sommige ontvetters hebben specifieke formules voor bepaalde materialen.

Voor metaal, een materiaal dat vatbaar is voor corrosie en optimale smering nodig heeft, moet een ontvetter op oliebasis worden gekozen.

Voor kunststoffen is het raadzaam een niet-agressieve ontvetter te gebruiken om beschadiging van het materiaal te voorkomen. Een ontvetter op siliconenbasis tast het kunststof niet aan en garandeert een goede smering.

Ontvetters die worden aanbevolen voor kunststof worden ook aanbevolen voor rubber, omdat ze het niet beschadigen en zelfs kunnen revitaliseren.

Als algemene regel geldt dat voordat je een nieuwe ontvetter op een groot oppervlak aanbrengt, het een goed idee is om het op een klein oppervlak te testen om er zeker van te zijn dat er geen negatieve reactie optreedt.

Lees altijd de instructies en waarschuwingen van de fabrikant van de ontvetter om de compatibiliteit met verschillende materialen te controleren.

 

De WD 40-reeks

Je hebt er al van gehoord, maar sommige producten steken er met kop en schouders bovenuit en worden erkend als dé referentie op het gebied van ontkalken. We hebben het natuurlijk over het WD40-assortiment, met de super-sealer en het multifunctionele product.

 


WD40 Super Ontkalker 

Dit WD 40 product heeft het grote publiek voor zich gewonnen dankzij de vele toepassingen en voordelen.

Dit product wordt gebruikt in moeilijke gevallen waar roest of corrosie in een vergevorderd stadium zijn. Het is waterbestendig en kan worden gebruikt op alle metalen en de meeste oppervlaktelakken.
Het dringt snel door en bevrijdt onderdelen van mogelijke vastlopers.

Wij adviseren wd 40 te gebruiken bij temperaturen tussen -20 en 90°. WD40 garandeert 30% corrosiebescherming in 72 uur.
Dit product uit het Specialist assortiment wordt gebruikt op een breed scala aan onderdelen, van moeren, bouten en lagers tot assen, transportbanden en riemschijven.

 

De multifunctionele WD 40

Dit product heeft 5 verschillende gebruiksmogelijkheden: anti-vochtigheid, anti-corrosie, ontroesten, reinigen en smeren.

Multifunctionele WD40 is extreem vloeibaar, waardoor het snel in elk metalen onderdeel kan doordringen en roest en corrosie kan doorbreken om vastgelopen mechanismen los te maken.
Het vermogen om zich aan te passen aan het metaal en de smerende eigenschappen zorgen er vervolgens voor dat het onderdeel goed werkt.

Bescherming tegen het binnendringen van vocht is verzekerd dankzij de hechting die wordt beloofd door de multifunctionele coating: deze bedekt oppervlakken volledig, beschermt tegen oxidatie en voorkomt kortsluiting veroorzaakt door vocht. Deze anticorrosietoepassing is zowel langdurig als preventief.

Naast deze functies kan het ook worden gebruikt als reiniger om vet- of lijmvlekken te verwijderen van alle metalen of kunststof oppervlakken, zonder corrosieve stoffen af te zetten.

Het kan ook worden gebruikt als smeermiddel, zonder siliconen of andere additieven, en belooft een schone smering zonder stof of vuil achter te laten.

Technisch gezien wordt het bij voorkeur gebruikt op oppervlakken met een temperatuur (tijdens gebruik) tussen -50° en +150°. Het heeft een viscositeit van 2,5 cst bij 40° en een vlampunt van 43° in een gesloten vat.

Het is onoplosbaar en heeft een maximale vluchtigheid van 70%.